5. Mississippi mudpie
Categorie: | Maand menu Nagerechten Maandmenu Maart 2023 |
Ingrediënten
Voor
14
Perso(o)n(en)
Bodem
34 stuks Oreo koekjes |
5 eetlepels roomboter |
Bloemloze chocolade cake
60 gram roomboter |
170 gram pure chocolade (70%) |
60 milliliter sterke koffie |
2 eetlepels espressopoeder |
1 eetlepel vanille extract |
0.25 theelepel zout |
6 stuks ei |
200 gram suiker |
Chocolade pudding.
150 gram suiker |
55 gram cacaopoeder |
30 gram maizena |
0.25 theelepel zout |
4 stuks eidooier (groot) |
600 milliliter melk (vol) |
3 eetlepel roomboter |
2 theelepels vanille extract |
86 gram chocolade (70%) |
Slagroom topping
480 milliliter slagroom |
2 eetlepels suiker |
5. Mississippi mudpie recept
- Chocolade korst: Verwarm de oven voor tot 150°C.
- Vet een ronde taartvorm in.
- Stop de Oreo koekjes in de keukenmachine en maal ze fijn.
- Smelt de boter voorzichtig in de magnetron.
- Meng de boter met het kruim van de Oreo koekjes en meng goed.
- Doe het kruimeldeeg in de taartpan en druk goed aan op de bodem en zijkant.
- Zet de taartpan daarna voor 10 minuten in de vriezer.
- Zet de vorm na deze 10 minuten in de oven en laat in ongeveer 10 minuten drogen.
- Zodra het droog aanvoelt de vorm er uit halen en laten afkoelen.
- Chocoladecake: Splits de eieren en hak de chocolade fijn.
- Zet de oven op 175°C.
- Laat de boter en de chocolade smelten boven een pan met kokend water.
- Roer tot alles goed gemengd is.
- Haal de pan van het vuur.
- Meng in een andere kom de koffie, espressopoeder, vanille en zout.
- Mix in de Kitchen-aid de eidooiers en 100 gram suiker tot de eidooiers wit zien en het mengsel bijna verdubbeld is.
- Voeg dan het chocolade mengsel toe en daarna het koffiemengsel tot net gemengd.
- Schraap de zijkanten van de kom goed los en laat alles goed mengen.
- Sla in een schone kom van de Kitchen-aid de eiwitten met de andere 100 gram suiker tot er zachte pieken zijn.
- Vouw rustig een lepel van het eiwit mengsel door het chocolademengsel en voeg daarna de rest toe.
- Let op!! Niet teveel roeren in het mengsel.
- Giet het chocolademengsel, zodra dit goed gemengd is, in de vorm met de korst.
- Bak de taart in de oven tot het mengsel er aan de bovenkant craquelé uitziet maar nog wobbelig is in het midden.
- Zet de chocolade cake in de koeling op een rooster om af te koelen.
- De taart zal iets inzakken.
- Chocolade pudding: Meng de suiker, cacao, maizena en zout samen in een kookpan.
- Doe dan de eidooiers en de melk erbij.
- Breng dit langzaam aan de kook onder voortdurend roeren.
- Laat dit 30 seconden koken en haal de pan dan van het vuur.
- Roer de boter, vanille en de chocolade erdoor tot het puddingmengsel helemaal glad is.
- Doe het puddingmengsel in een kom en dek af met plastic folie (om velvorming tegen te gaan).
- Laat het afkoelen tot kamertemperatuur.
- Giet de pudding boven op de chocoladecake in de vorm en strijk glad.
- Dicht de bovenkant weer af met plastic folie en zet weg in de koelkast.
- Klop de slagroom met de suiker stijf en zet weg tot gebruik.
- Presentatie: Haal de taart uit de vorm en werk de bovenkant af met de slagroom.
- Snijd de taart in punten en serveer uit op een rond bordje.
Wijnen
Wijn:
Churchills - Ruby Reserve Port