Menu's

Speciaal
5. Soezenkerstboom

Deel dit recept

Categorie: Maand menu Nagerechten Maandmenu November 2025

Ingrediënten

Voor 14 Person(s)

Soezendeeg

200 gram bloem
200 gram boter
200 milliliter water
400 gram eieren
200 gram melk

Roomvulling

16 gram vanillesuiker
300 milliliter room
40 gram eidooier (gepasteuriseerd)
30 gram suiker
0.5 theelepel maizena

Macarons

22 gram poedersuiker
110 gram amandelmeel
30 gram zeer fijne suiker
112 gram gepasteuriseerd eiwit (op kamertemperatuur)
kleurstofvloeistof groen en rood

decoratie

50 gram witte chocolade
50 gram bruine chocolade
glitter spray
goud parels
strooimix sterretjes (AH)
1 bakje blauwe bessen
gevriesdroogde frambozen

Witte chocolade ganache

200 gram witte chocolade
100 milliliter slagroom

5. Soezenkerstboom recept

    1. Soezendeeg:
    2. Breng het water, de melk en de boter aan de kook in een steelpan.
    3. Neem de pan van het vuur, voeg de gezeefde bloem toe en roer tot een gladde massa.
    4. Zet het deeg terug op een kleine vlam en roer zolang tot het niet meer aan de pan kleeft (ongeveer 1 minuut).
    5. Doe het deeg over in een kom en laat het wat afkoelen.
    6. Roer één voor één de eieren goed door het deeg. Als het deeg in lange punten van de lepel valt dan is verdere toevoeging van eieren niet meer nodig.
    7. Doe het deeg in een spuitzak. Spuit op een bakmatje soesjes, niet te dicht bij elkaar. Zet ze in een voorverwarmde oven op 200 graden. LET OP: 20 MINUTEN BAKKEN ZONDER DE OVEN TE OPENEN, anders storten ze in. Daarna mag de oven voorzichtig geopend worden om de gaarheid te controleren.
    8. Alles moet goed gedroogd zijn anders nog even doorbakken.
    9. Laat de soesjes goed afkoelen alvorens ze te vullen met de roompudding.
    10. Macarons:
    11. Zeef de poedersuiker en het amandelpoeder door een grove zeef in een grote mengkom, er mogen geen klontjes in het mengsel achterblijven!
    12. Zet apart.
    13. Klop de eiwitten in de Kitchen-aid tot ze schuimig zijn en voeg dan beetje bij beetje de fijne suiker toe en klop tot het een stevige en glanzende meringue is.
    14. Spatel langzaam 1/3 van het eiwit door het suiker/amandelmengsel en 'vouw' dan de rest van het eiwitmengsel erdoor. Zorg dat alles goed is opgenomen.
    15. Het beslag moet als een dik lint van de spatel vloeien.
    16. Verdeel het beslag in twee delen.
    17. Voeg aan één deel zoveel groene kleurstof toe tot je een groene kleur hebt.
    18. Voeg aan het andere deel zoveel rode kleurstof toe tot je een licht rode kleur hebt. 
    19. Doe een glad spuitmondje van 5mm diameter in een spuitzak en schep het beslag erin.
    20. Gebruik de macaron vorm en vul deze met het beslag. 
    21. Belangrijk! Leg de macaron vorm op een bakplaat en tik deze een keer goed hard op het aanrecht, zodat alle luchtbelletjes eruit zijn.
    22. Laat de macarons minimaal 30 minuten rusten. De buitenkant moet als het ware een velletje krijgen. Wanneer je er aan komt, mag er geen beslag meer aan je vinger blijven plakken.
    23. Verwarm de oven voor op 140ºC en bak de macarons ongeveer 25 minuten, afhankelijk van de grootte.
    24. Draai halverwege de baktijd de bakplaat om.
    25. Verwijder de macarons meteen na het bakken uit de vormen en laat ze afkoelen
    26. Roomvulling:
    27. Meng suiker, vanillesuiker en de eidooiers in een kom door elkaar.
    28. Voeg ook de maizena toe en roer door tot het helemaal is opgenomen.
    29. Verhit de melk in een pannetje, zodra het begint te koken draai je het vuur uit (je ziet dat het begint te koken doordat er dan belletjes aan de rand van de pan ontstaan).
    30. Voeg een beetje melk toe aan het eimengsel en roer door tot de melk helemaal is opgenomen.
    31. Voeg de rest van de melk dan ook in delen toe en roer tot het een egaal mengsel is.
    32. Giet het mengsel terug in de pan en zet het vuur weer aan.
    33. Breng aan de kook terwijl je blijft roeren, neem ook de bodem van de pan goed mee.
    34. De room is goed als het de dikte van een dikke vla heeft.
    35. Giet de room in een schone schaal en dek deze af met folie.
    36. Druk de folie aan op de room, zo voorkom je dat er een velletje vormt op je banketbakkersroom.
    37. Laat even afkoelen en zet dan in de koelkast om helemaal af te koelen.
    38. De room dikt dan ook nog verder in.
    39. Witte chocolade ganache: 
    40. Doe de witte chocolade in een hittebestendige kom en doe de slagroom in een pan.
    41. Breng de slagroom aan de kook, maar laat niet koken.
    42. Giet de hete slagroom over de witte chocolade en laat 30 seconden staan.
    43. Roer met een garde het witte chocolade ganache mengsel door elkaar en blijf roeren tot je een gladde ganache hebt.
    44. De ganache zal raar geel gaan kleuren.
    45. Laat de ganache afkoelen, maar roer om de zoveel tijd even door.
    46. Doe de ganache in een spuitzak en spuit telkens wat tussen twee macarons.
    47. Kerstboom maken en plakken:
    48. Bekleed de kegel heel strak met 3 lagen huishoudfolie. 
    49. Vul de soesjes met roompudding en de macarons met ganache.
    50. Smelt de bruine en witte chocolade. (voor garnering)
    51. Smelt 75 gram donkere chocolade om de soesjes en macarons vast te plakken. 
    52. Leg alles op de werkbank en trek streepjes met de chocolade over de soesjes en macarons.
    53. Zet de kerstboom in en op elkaar met om en om soesjes en macarons.
    54. Plak ze met de chocola vast(hou even vast) of gebruik prikkers.
    55. Garneer met de sterretjes, glitters en pareltjes.
    56. Leg hier en daar wat blauwe bessen en gevriesdroogde frambozen.

Bekijk Video

Be the first to post a review

Deel dit recept

Image

Het koken van onze gerechten doen we in onze professioneel ingerichte keuken, die voorzien is van de meest moderne apparatuur.
Tevens hebben wij de beschikking over een plezierig ingerichte ruimte om onze menu’s uit te serveren en gezamenlijk te nuttigen.

of mail ons: info@kookclublcc.nl