Menu's

Speciaal
Gerookte Tofu met Gemberuitjes Rettich Gember en Vegan ‘Kaviaar’

Deel dit recept

Categorie: Voorgerecht Maand menu Maandmenu Oktober 2024

Ingrediënten

Voor 14 Person(s)

Vegan Kaviaar

tapiocakorrels (kleinste soort wit)
Kikkoman sojasaus

Tofu

2 blokken (= 700 gram) Silken tofu
1 stuks rookoven

Gedroogde tofu vel, dunste soort (Yuba)

Gemberuitjes

350 gram ui
gember (3, 5 cm)
100 milliliter witte wijn
100 gram suiker
zonnebloemolie
peper en zout

Gember en Rettich

gember (5 cm)
Rettich ( stukje 15 cm)

Tofu (à la minute)

gerookte tofu (zie hiervoor)
maizena
geweekte Yuba (zie hiervoor)
zonnebloemolie

Garnering

1 bakje Shiso purper cress
Kikkoman sojasaus

Gerookte Tofu met Gemberuitjes Rettich Gember en Vegan ‘Kaviaar’ recept

    1. Vegan kaviaar: Kook wat tapiocakorrels (twee theelepels is meer dan genoeg) in ruim water dat juist aan de kook is.
    2. Kook tot (bijna) alle korreltjes doorzichtig zijn.
    3. Giet af op een zeef, spoel af met koud water en doe over in een bakje.
    4. Vul dit bakje aan met wat Japanse sojasaus.
    5. Roer voorzichtig door. 
    6. Zet even opzij.
    7. Tofu:  Doe wat houtmot in de rookoven, laat de rekjes uit de oven.
    8. Steek de mot aan met een brander, sluit de pan en zet op het vuur tot er flink rook uit komt.
    9. Zet nu van het vuur en laat afkoelen, maar laat het deksel dicht.
    10. Knip de verpakking van de blokken tofu voorzichtig open, leg op een theedoek.
    11. Wikkel de doek om de tofu en zet er een gewicht op (pak melk bijvoorbeeld).
    12. Laat een kwartiertje staan.
    13. Doe een vel yuba in wat dashi en laat daarin weken.
    14. Pak de tofu uit en verdeel in blokjes (3 blokjes per persoon).
    15. Zet op de rekjes van de rookoven.
    16. Open nu de rookoven zo kort mogelijk en plaats de rekjes met tofu.
    17. Sluit meteen weer af en laat minstens een kwartiertje ‘roken’.
    18. Gemberuitjes: Pel de uien en snijd de uien in kleine stukjes (brunoise).
    19. Smoor de uien in een pan in wat zonnebloemolie.
    20. Voeg meteen zeer fijn geraspte gember toe.
    21. Voeg de witte wijn en suiker toe, zodra de uien glazig zijn.
    22. Zorg voor een consistentie zoals compote.
    23. Breng op smaak met zout en zwarte peper. 
    24. Gember en Rettich: Rasp de gember zeer fijn en doe in een schaaltje met opstaande rand.
    25. Rasp de Rettich zeer fijn en doe in een ander schaaltje met opstaande rand.
    26. Tofu (à la minute): Haal de tofu uit de rookoven en doe de blokjes in een plastic zak.
    27. Voeg maizena toe en schud de zak zodat de blokjes geheel bedekt zijn met maizena.
    28. Haal de yuba uit de dashi en leg op een theedoek.
    29. Knip repen in de breedte van de tofublokjes.
    30. Wikkel anderhalf tot twee repen yuba om elk blokje.
    31. Frituur de blokjes in neutrale olie tot lichtbruin krokant (ongeveer 5 minuten).
    32. Laat uitlekken op keukenpapier.
    33. Uitserveren: Verdeel de 3 tofublokken, de gemberuitjes met daarop een mespuntje gember, de rettich (een vingerhoedje) over  een rond bord.
    34. Garneer met shiso purple cress.
    35. Serveer er een schaaltje sojasaus bij.

Be the first to post a review

Deel dit recept

Image

Het koken van onze gerechten doen we in onze professioneel ingerichte keuken, die voorzien is van de meest moderne apparatuur.
Tevens hebben wij de beschikking over een plezierig ingerichte ruimte om onze menu’s uit te serveren en gezamenlijk te nuttigen.

of mail ons: info@kookclublcc.nl