Menu's

Speciaal
Stoofvlees van everzwijn met witlofsalade en amandelkroketjes

Deel dit recept

Categorie: Hoofdgerecht Januari 2025

Ingrediënten

Voor 14 Person(s)

Stoofvlees

1250 gram wildgoulash hert/zwijn
250 gram gerookt spek ( reepjes)
250 gram kastanjechampignons
3 grote uien
750 milliliter rode kookwijn
3 eetlepels bosbessenjam
2 plakjes peperkoek
1 eetlepel Dyon mosterd
1 stuks kaneelstokje
2 stuks kruidnagels
5 stuks jeneverbessen
10 stuks zwarte peperbolletjes
2 blaadjes laurier
3 takjes tijm

Witlof

14 stronkjes witlof
8 eetlepels honing
100 gram boter

amandelkroketjes

800 gram aardappels
80 gram paneermeel
120 gram amandelschilfers
70 gram gepasteuriseerd eigeel
100 gram boter
bloem
nootmuskaat
peper/zout
frituurolie

Stoofvlees van everzwijn met witlofsalade en amandelkroketjes recept

    1. Stoofvlees: Pel de uien en snijd ze in grove stukken (ongeveer 1 cm).
    2. Verhit een stoofpan op een matig vuur en smelt er een klontje boter in.
    3. Stoof de snippers in de hete boter, laat ze wat bakken zodat ze een bruine kleur krijgen en wat karamelliseren.
    4. Roer geregeld zodat ze niet verbranden.
    5. Verhit een andere braadpan en bak de spekreepjes goudbruin en krokant (geen boter gebruiken).
    6. Maak de champignons schoon en snijd in kwarten.
    7. Bak de champignons mee met de reepjes spek.
    8. Voeg na enkele minuten de spekjes en de champignons toe aan de uien. Zet het vuur lager.
    9. Gebruik de braadpan van het spek nogmaals.
    10. Smelt er een klontje boter in en braad het vlees in gedeelten aan in de pan.
    11. Maak van de tijm en laurierblad een kruidenboeketje en bind vast met een touwtje.
    12. Doe het kruidenboeket bij de spek, uien en champignons.
    13. Voeg de blokjes vlees toe.
    14. Giet de rode wijn in de pan waarin je het vlees hebt aangebraden en roer alle aanbaksels los.
    15. Giet de warme wijn bij het vleesmengsel.
    16. Voeg kaneelstok, kruidnagels, jeneverbessen en gekneusde zwarte peperbollen toe.
    17. Snijd de peperkoek in blokjes, voeg toe en laat even meestoven.
    18. Voeg tenslotte nog de bosbessenjam en de scherpe mosterd toe.
    19. Plaats een deksel op de pan en laat het vlees op de warmhoudplaat zacht stoven (minimaal 2 uur) òf gebruik de snelkookpan en laat het vlees 45 minuten garen. Knop MEAT-STEW instellen op 1 uur en 15 minuten.
    20. Witlof: Maak de witlof schoon.
    21. Snijd de witlofstruikjes overlangs in tweeën.
    22. Kook de witlof gaar en laat goed uitlekken.
    23. Vlak voor uitserveren: Verhit de honing met de boter (verdeel over twee koekenpannen) en karamelliseer de witlof met het snijvlak naar beneden.
    24. Amandelkroketjes: Schil de aardappelen.
    25. Kook ze gaar. 
    26. Haal ze door de aardappelknijper.
    27. Vermeng met de boter en de eierdooier.
    28. Meng met peper, zout en nootmuskaat.
    29. Rooster de helft van de amandelschilfers.
    30. Meng ze met de puree. 
    31. Vorm er mooie kroketjes van.
    32. Klop het eiwit los met een snufje zout.
    33. Meng het paneermeel met de rest van de amandelschilfers.
    34. Wentel de kroketjes eerst door de bloem, dan door het eiwit en tot slot door het amandelpaneermeel.
    35. Bak ze in de frituurpan goudbruin op 180°C.
    36. Presentatie: Schep het stoofvlees van everzwijn in het midden van het bord.
    37. Leg de witlofsalade en de kroketjes ernaast.

Notes

Wijnen: Familie Perrin - Côtes du Rhône Rouge 

             Condado de Haza - Crianza 

Be the first to post a review

Deel dit recept

Image

Het koken van onze gerechten doen we in onze professioneel ingerichte keuken, die voorzien is van de meest moderne apparatuur.
Tevens hebben wij de beschikking over een plezierig ingerichte ruimte om onze menu’s uit te serveren en gezamenlijk te nuttigen.

of mail ons: info@kookclublcc.nl