Menu's

Speciaal
Krokante gamba's met Aziatische groentesalade en sesam vinaigrette

Deel dit recept

Categorie: Voorgerecht Maandmenu Oktober 2023 Feestmenu Eric

Ingrediënten

Voor 14 Person(s)

Gamba's

28 stuks gamba's
150 gram panko
2 eieren
2 theelepels kerriepoeder
koriander cress
1.5 liter zonnebloemolie (deze kan meerdere keren gebruikt worden)
2 Spaanse pepers
2 eetlepels agavesiroop
2 eetlepels natuurazijn
4 sjalotten
150 gram grof zeezout

Groentesalade

1 komkommer
1 winterwortel
1 paksoi
1 prei
100 gram taugé
1 doosje enoki paddenstoelen
4 eetlepels Japanse sojasaus
4 eetlepels mirin
2 teentjes knoflook
1 stuk verse gember 7 cm
4 eetlepels sesamolie
2 eetlepels oestersaus
2 stengels citroengras
2 eetlepels saké
2 eetlepels chilisaus
2 limoenen
2 eetlepels sesamzaad
8 eetlepels sushi azijn

Krokante gamba's met Aziatische groentesalade en sesam vinaigrette recept

  1. 1. Vinaigrette: Meng voor de vinaigrette de volgende ingrediënten in een kommetje: 4 el sojasaus, 2 el mirin, 2 el sake, 2 el sushi azijn en een beetje versgeraspte gember en knoflook.
  2. 2. Kneus met de achterkant van een mes de stengels citroengras en snijd ze daarna in kleine stukjes. Voeg dit toe aan de vinaigrette.
  3. 3.Voeg ook 2 el oestersaus, 2 el chilisaus, 4 el sesamolie, het sap van 1 limoen en 4 el zonnebloemolie toe. Zet de vinaigrette weg in de koelkast.
  4. 4. Rooster het sesamzaad goudbruin in een schone, droge pan.
  5. 5. Gamba's: Maak de gamba’s schoon, haal het darmkanaal eruit en pekel ze 4 min in het grove zeezout. Spoel ze hierna kort af, maak ze goed droog en leg ze ongeveer 2 uur in de koelkast zodat ze mooi glazig worden.
  6. 6. Als de gamba’s mooi glazig zijn geworden, bestrooi ze dan aan beide kanten met wat kerriepoeder en een beetje peper.
  7. 7.Klop een eitje los in een kommetje en kneus de panko zodat deze wat fijner wordt. Haal de gamba’s eerst door het losgeklopte ei en daarna door de panko. Herhaal deze stap 2 keer.
  8. 8. Verwijder de zaadjes en de zaadlijst van de rode pepertjes en snijd de pepers brunoise. Snijd ook de sjalotjes in  brunoise en spoel deze kort af in koud water.
  9. 9. Breng een klein laagje water aan de kook in een koekenpan en kook hierin kort de rode pepers. Giet daarna af.
  10. 10. Verwarm de agavesiroop in een koekenpan en voeg, wanneer dit warm is, de sjalot en rode peper toe. Laat dit glazig worden. Voeg een klein scheutje sake, 2 el sushi azijn, 2 el mirin en 2 el natuurazijn hieraan toe. Laat dit zachtjes koken voor ettelijke sec en zet dit koud weg in de koelkast tot gebruik.
  11. 11: Groentesalade: Schil de komkommer en snijd zonder kern in mooie julienne (fijne reepjes 200 gram nodig).  Snijd ook de prei (100 gram nodig), de paksoi (hele paksoi) en de wortel in julienne (200 gram nodig). Pluk de enoki paddenstoelen een beetje los van elkaar. Snijd van de taugé aan beide zijden de puntjes eraf.
  12. 12. Was alle groenten (behalve de enoki paddenstoelen) kort in koud water.
  13. 13. Voeg de geroosterde sesamzaadjes toe aan de vinaigrette.
  14. 14. Doe alle groenten in een kom en maak deze aan met 4 el sushi azijn, 2 tl sesamolie en wat limoensap.
  15. 15. Zet een pan op het vuur met flink wat zonnebloemolie en verhit dit tot 190°C. Frituur de gepaneerde gamba's kort tot ze goudbruin kleuren.
  16. 16. Presentatie: Leg de salade in het midden op het bord en verdeel de gamba's erover. Leg op twee plekken tussen de gamba's een lepel sjalotten/pepermengsel. Besprenkel tenslotte met wat vinaigrette.

Notes

Wijn: Villa Wolf - Pinot Blanc

Be the first to post a review

Deel dit recept

Image

Het koken van onze gerechten doen we in onze professioneel ingerichte keuken, die voorzien is van de meest moderne apparatuur.
Tevens hebben wij de beschikking over een plezierig ingerichte ruimte om onze menu’s uit te serveren en gezamenlijk te nuttigen.

of mail ons: info@kookclublcc.nl