Menu's

Speciaal
Ajo colora almeriense

Deel dit recept

Categorie: Maand menu Soepen Tussengerechten Maandmenu September 2025

Ingrediënten

Voor 14 Person(s)

Ajo colora almeriense

700 gram aardappels (vastkokend)
6 gedroogde paprika's
7 stuks Roma-tomaten
3 stuks ui
4 teentjes knoflook
900 gram kabeljauw (met vel)
3 theelepels komijnzaadjes
15 stuks saffraandraadjes
zout
olijfolie
10 stuks eieren

Focacio

Focaccia met gedroogde tomaten en olijven

200 gram gedroogde tomaten (in olie)
14 gram gist (gedroogd)
0.5 bosje tijm
200 gram zwarte olijven (ontpit)
1000 gram bloem
10 eetlepels olijfolie
zeezout

Ajo colora almeriense recept

    1. Begin bij binnenkomst gelijk met het deeg voor de foccacia!!  Maak dit in 2 delen.
    2. Ajo colora almeriense: 
    3. Bak de gedroogde paprika´s gedurende 2 minuten in een droge koekenpan.
    4. Breng ze over in een maatkan, voeg heet water toe en dompel ze onder met een tweede kleinere maatkan, gevuld met heet water. Laat ze 30 minuten weken.
    5. Schil de aardappelen en pel de uien. Snijd de uien in grove stukken. 
    6. Week de saffraandraadjes 10 minuten in lauw water. 
    7. Breng nu de aardappelen en ui in een pan met water aan de kook.
    8. Voeg de saffraan toe. 
    9. Laat ongeveer 30 à 40 minuten op een laag vuurtje staan. 
    10. Voeg op ongeveer de helft van de tijd de kabeljauw met huid en al toe.
    11. Kook de kabeljauw circa 5 tot 10 minuten mee, afhankelijk van de dikte van de stukken. 
    12. Haal ze eruit als dat zover is en bewaar ze op een warm bord in de warmhoudkast. 
    13. Haal de aardappelen eruit, snijd in grove stukken en houd eveneens warm. 
    14. Vang de uien op in een zeef en bewaar het kookvocht.
    15. Snijd een kruis in de tomaten. Dompel ze in heet water en ontvel ze.
    16. Maal de komijn fijn in een vijzel. Pel de knoflook, plet ze samen met de komijn in de vijzel en voeg wat zout naar smaak toe.
    17. Haal de pitten uit de paprika's, schraap het vruchtvlees eruit en voeg dit toe. 
    18. Doe dit nu in een maatbeker, samen met ui en de tomaten. 
    19. Blender de massa met de staafmixer en voeg eventueel wat van het kookwater toe.
    20. Kook de eieren hard.
    21. Presentatie:
    22. Verdeel de aardappelen over diepe borden en schep de eerder gemaakte saus eroverheen. 
    23. Haal de huid van de kabeljauw en leg die er boven op. 
    24. Maak af met wat zout naar smaak.
    25. Foccacia Brood: 
    26. Laat de tomaten en olijven goed uitlekken en hak ze fijn. 
    27. Rist de tijmblaadjes van de takjes.
    28. Meng in een kom de helft van de bloem met het zout. Voeg 1 zakje gist toe.
    29. Maak in het midden een kuiltje en voeg 250 milliliter water en 5 eetlepels olijfolie toe. 
    30. Kneed met de deeghaak tot een glad deeg. 
    31. Voeg een beetje lauw water toe als het deeg te droog is, of wat bloem als het te nat is.
    32. Kneed het deeg 10 minuten krachtig op een met bloem bestoven werkvlak.
    33. Doe het weer in de kom en laat het afgedekt 1 uur rijzen op een warme plaats.
    34. Herhaal dit proces.
    35. Verwarm de oven op 200°C. Kneed het deeg nog eens krachtig door en werk er de tomaten en olijven door.
    36. Rol het deeg uit tot een lap ter grootte van de bakplaat.
    37. Bekleed de bakplaat met bakpapier en leg er de focaccia op.
    38. Duw met je vinger putjes in het deeg.
    39. Bestrooi met tijm en zeezout, besprenkel met flink wat olijfolie en bak 40 minuten in de oven.
    40. Haal de focaccia uit de oven en laat afkoelen op een rooster.

Be the first to post a review

Deel dit recept

Image

Het koken van onze gerechten doen we in onze professioneel ingerichte keuken, die voorzien is van de meest moderne apparatuur.
Tevens hebben wij de beschikking over een plezierig ingerichte ruimte om onze menu’s uit te serveren en gezamenlijk te nuttigen.

of mail ons: info@kookclublcc.nl